Bouwrecht
De bouw (of sloop) van een kantoor, winkel of woning is een complexe aangelegenheid. Het is daarom in het belang van alle betrokken partijen dat er goede en duidelijke afspraken worden gemaakt. Onze ervaren bouwrecht advocaten staan u graag bij.
Professionele advocaten voor professionele partijen
Wij treden op voor de hoofdaannemer, onderaannemer, ontwikkelaar, directievoerder, architect, eigenaar of huurder.
Bij dit laatste kunt u denken aan een (nieuwbouw)project met een huurder als eindgebruiker. Wij helpen om goede afspraken te maken over de onderlinge verantwoordelijkheid: wie doet welke investeringen (demarcatie: wie betaalt wat), is er sprake van inbouwpakketten? En wat zijn de gevolgen als een opleveringsdatum niet wordt gehaald omdat op verzoek van de eindgebruiker extra werkzaamheden worden verricht?
Nieuwbouw en verbouw
Of het nu gaat om nieuwbouw of verbouw van bestaande bouwwerken: onze advocaten adviseren u graag. Bij het voeren van onderhandelingen, het opstellen van de overeenkomst of als er een dispuut is waar u met de wederpartij niet uitkomt.
Denk daarbij aan geschillen tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer. Zoals discussies over meer-/minderwerk, wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor opleveringsgebreken, schade ontstaan tijdens de werkzaamheden of andere vragen over aansprakelijkheid. Of wat te doen als u vergevorderd bent in de contractonderhandelingen en de andere partij zich terugtrekt?
Heeft u een vraag over het verkopen of ontwikkelen van onroerend goed? Kijk dan bij ons specialisme vastgoedrecht.
Weg- en waterbouw
Daarnaast hebben wij expertise in de weg- en waterbouw. Wij adviseren u vooraf bij het maken van de afspraken. Ook hier spelen meerwerkopdrachten vaak een grote rol. Temeer omdat de huidige systemen zodanig zijn geautomatiseerd dat het wat meer onderzoekswerk vereist, om vast te stellen of sprake is van een meerwerkopdracht en wat de omvang daarvan is.
Is er een geschil over de kwaliteit van de uitvoering? Of is er (kabel)schade ontstaan? Ook dan staan we u bij.
Sloopwerk
Bij sloopwerk is het essentieel om goede afspraken te maken. Zodat iedereen weet wat hij kan verwachten als er tegenvallers zijn. Bijvoorbeeld als er toch asbest verwerkt blijkt te zijn in het te slopen pand. En denk aan duidelijke afspraken over het verwerken van het puin (welke partij doet dit en op welke locatie?) en sanering van de grond.
Maatwerk-overeenkomsten en procederen
Onze advocaten kunnen u bijstaan bij het onderhandelen met de andere partij(en). En bij het opstellen van het bouwcontract en de aannemingsovereenkomst. Partijen gebruiken dan vaak modelovereenkomsten. Net als standaard algemene voorwaarden zoals:
- de UAV-bepalingen
- de UAV-GC bepalingen
- Standaard RAW-bepalingen
- de Algemene Voorwaarden voor Aanneming van werk (AVA)
Het is nooit voldoende om uitsluitend uit te gaan van standaard contracten en standaard voorwaarden. Deze moeten namelijk altijd op maat worden gemaakt om te kunnen passen bij het desbetreffende project en - vooral - hoe partijen dat geregeld willen hebben.
Bent u in een geschil beland? Dan proberen wij eerst om dit in goed overleg op te lossen. Lukt dat niet? Dan procederen we voor u bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA), het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) of de rechtbank.
Onze werkwijze
Bouwrecht is een complex rechtsgebied omdat er vaak meerdere (contracts-)partijen bij betrokken zijn én andere belanghebbenden zoals overheden en omwonenden. Onze ervaren advocaten zijn gewend om al deze belangen te overzien, daarin te manoeuvreren en voor u het best mogelijke resultaat te behalen.
In een samenwerking willen wij graag begrijpen hoe uw bedrijf werkt: zo kunnen we u optimaal van passend advies voorzien. Wij houden rekening met de sterke en zwakke punten van uw onderneming, om een goed sluitende overeenkomst voor u op te stellen.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vul het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met u op.