Boers Advocaten
hoek

Nieuwe Richtlijn Overlijdensschade

Per 12 februari 2015 is een nieuwe richtlijn vastgesteld door de Letselschade Raad, die naar verwachting een positieve bijdrage zal leveren aan de afwikkeling van overlijdensschades.

Een sterfgeval heeft een grote impact op de nabestaanden. Het is daarom van belang dat de schadeafwikkeling het verwerkingsproces niet onnodig hindert. Tot in 2014 werd een sterk verouderde methode gebruikt om overlijdensschade te berekenen. Het oude model was weinig transparant en het resultaat van de berekening wat vaak nauwelijks uit te leggen aan de nabestaanden.

Het belangrijkste onderdeel van de richtlijn vormt dan ook het recent gelanceerde nieuwe Rekenmodel Overlijdensschade. Het uitgangspunt bij dit model is om het gezin te zien als een economische eenheid. Dat houdt in dat de nabestaanden na een ongeval dezelfde levensstandaard moeten houden als voor het ongeval. Om dat goed te kunnen berekenen is aansluiting gezocht bij tabellen en rekenmethodieken die het Nibud hanteert (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

De nieuwe richtlijn vergroot de transparantie, voorspelbaarheid en duidelijkheid van de berekening van overlijdensschade na een ongeval. Daardoor kan de overlijdensschade ook sneller worden afgewikkeld en dat is erg belangrijk voor de nabestaanden.

De Letselschade Richtlijnen hebben in beginsel algemene werking en vinden in de praktijk een ruime navolging. De Denktank Overlijdensschade was breed samengesteld. Zowel vertegenwoordigers van belangenbehartigers van nabestaanden, verzekeraars, de wetenschap, de rechterlijke macht als de Letselschade Raad hebben een bijdrage geleverd. Deze werkwijze heeft een breed draagvlak gecreëerd.

De nieuwe Richtlijn staat niet op zich, maar vormt een geheel met de Notitie van de Denktank Overlijdensschade en de rapportage van het Nibud van juli 2014. Voor een verdere toelichting op het Rekenmodel, nadere informatie over overlijdensschade en tabellen van het Nibud, zie: de letselschaderaad.

Indien u of iemand in uw directe omgeving onverhoopt wordt geconfronteerd met een overlijden, waarvoor een derde aansprakelijk is te houden, kunt u zich voor deskundige en betrokken begeleiding bij de afwikkeling van uw schade wenden tot: mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoonnummer 0318 – 50 90 89.

 

 

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.