Boers Advocaten
hoek

Glijclausule bij faillissement

Wanneer in het zicht van een faillissement activa worden overgedragen en hierdoor de gezamenlijke crediteuren worden benadeeld, heeft de curator de mogelijkheid om met een beroep op de faillissementspauliana de overdracht terug te draaien.

De hiervoor genoemde benadeling dient aanwezig te zijn op het moment waarop de curator zijn rechten doet gelden, althans op het moment waarop de rechter uitspraak doet.

Het kopen van activa van een onderneming in zwaar weer brengt dus de nodige risico’s met zich. Wanneer een faillissement volgt en achteraf blijkt dat de koopprijs op een te laag bedrag is vastgesteld, kan de curator de faillissementspauliana inroepen en de overdracht vernietigen. In dat geval dienen de activa door de koper aan de boedel te worden teruggegeven en kan de koper zijn vordering indienen.

Het overdragen van activa bij financiële problemen brengt dus de nodige risico’s met zich. Wanneer een faillissement volgt en de curator de faillissementspauliana inroept, dienen de activa aan de boedel te worden teruggegeven. De koper kan vervolgens voor de door hem betaalde koopsom een vordering ter verificatie indienen bij de curator. Het gaat hier dan om een concurrente vordering waarop in de meeste faillissementen geen uitkering kan plaatsvinden.

Om het voorgaande te voorkomen wordt in de praktijk vaak gebruik gemaakt van een zogenaamde glijclausule. In de koopovereenkomst wordt dan een bepaling opgenomen op grond waarvan de koper het verschil in koopprijs dient bij te betalen wanneer voor de curator een beroep op de pauliana openstaat. Wanneer vaststaat dat een te lage koopprijs voor de activa is voldaan, betaalt de koper het verschil alsnog bij. Met een dergelijke clausule weet de koper dat hij niet een te hoge prijs betaalt, terwijl wordt voorkomen dat de curator de gehele overdracht terugdraait. Dat ook een glijclausule niet zonder risico is blijkt uit een arrest dat recent door het Hof Den Bosch is gewezen. Het Hof is namelijk van mening dat een dergelijke clausule alleen is toegestaan bij een verkoop aan een derde (onafhankelijke) partij. Bij verkoop aan een gelieerde partij kan volgens het Hof een glijclausule niet worden toegepast, omdat van een dergelijke partij kan en mag worden verwacht dat zij weet wat de activa waard zijn.

Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met mr. T.F. Quaars: 0318 – 52 24 04 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.