Publicaties Boers Advocaten
hoek

Gewijzigde behandeling box 3 vermogen

De wijziging heeft gevolgen voor de echtscheidingspraktijk.

Per 1 januari 2017 is de Wet Inkomstenbelasting gewijzigd, specifiek voor wat betreft het forfaitair rendement op vermogen.

Tot deze datum gold een forfaitair rendement van 4% over het vermogen in box 3. Er zijn nu drie "schalen", waarvoor verschillende percentages gelden.

• Schijf 1: tot € 75.000

• Schijf 2: vanaf € 75.000 tot € 975.000

• Schijf 3: vanaf € 975.000

De belastingdienst hanteert 2 percentages om het voordeel over vermogen te berekenen, te weten 1,63% (forfaitair vastgesteld rendement op spaarrekening) en 5,39% (forfaitair vastgesteld rendement op belegd vermogen). In de eerste 2 schijven wordt het voordeel als volgt berekend: Een deel van het vermogen wordt belast met het percentage van 1,63% en een deel met het percentage van 5,39%. Hoe hoger het vermogen hoe meer wordt belast met het percentage van 5,39%. Valt een deel van het vermogen in de 3e schijf? Dan rekent de belastingdienst voor dat deel van het vermogen met het percentage van 5,39%. Hiervoor wordt verwezen naar de site van de belastingdienst: www.belastingdienst.nl

Niet kan worden uitgesloten dat de rechters in de echtscheidingspraktijk zullen aansluiten bij de Wet Inkomstenbelasting en de systematiek voor de peiling van het forfaitair rendement. De vraag zou moeten worden gesteld of dit realistisch is bij het vaststellen van behoefte en draagkracht voor wat betreft het Box 3-inkomen. De werkelijk behaalde rendementen blijven relevant, nu voor een rendement van 5,39% op beleggingen risico's moeten worden genomen. Het is de vraag of dit na echtscheiding wenselijk is.

Wenst u meer informatie over dit onderwerp of heeft u andere vragen omtrent familierecht of echtscheiding?

Neem dan contact op met mr. Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt op telefoonnummer 0318 - 52 24 04 of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.