Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

Is een bestuurder aansprakelijk voor niet-betaalde facturen door de vennootschap?

In zijn algemeenheid is een bestuurder dat niet. Echter in een aantal gevallen is hij wel aansprakelijk.

Bijvoorbeeld als er sprake is van onrechtmatige selectieve betaling c.q. selectieve wanbetaling of een bestuurder zijn vennootschap overeenkomsten laat aangaan terwijl hij wist of behoorde te weten dat de vennootschap die niet kan nakomen.

Het is echter niet per definitie zo dat als de vennootschap in zwaar weer verkeert, een bestuurder geen nieuwe verplichtingen mag aangaan. Indien dit het geval is en de vennootschap failleert voordat de facturen zijn betaald, zal het afhankelijk zijn van de feitelijke gang van zaken of de bestuurder met succes in privé aansprakelijk kan worden gesteld. Een aardig voorbeeld waarin de bestuurder -ondanks zwaar weer- niet aansprakelijk werd gehouden vindt u in de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant d.d. 7 januari 2015 (ECLI:NL:RBZWB:2015:75).

Indien u hierover nadere informatie wenst kunt u contact opnemen met mr. Louis de Boef (0318 - 52 24 04, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.