Woonruimte in strijd met bestemming gebruikt als bordeel
- Details
- Blog Huurrecht
- mei 2022
- mr. L.L. de Boef
Het gebeurt nogal eens dat een huurder het gehuurde anders gebruikt dan overeengekomen. In een recente procedure (kort geding) veroordeelde de kantonrechter in Utrecht een huurder hierom tot ontruiming van het gehuurde en betaling van een contractuele boete, wegens overtreding van de huurovereenkomst.
Wat was er aan de hand?
Het gehuurde werd verhuurd als woonruimte. Op enig moment kwam de verhuurder ter ore dat het gehuurde feitelijk werd gebruikt door een aantal dames die in het gehuurde illegaal sekswerk verrichtten. De verhuurder heeft daarop in kort geding ontruiming gevorderd.
De huurder verweerde zich onder andere met de stelling dat hij zelf niet in de woning verbleef, omdat hij zorgde voor zijn ernstig zieke moeder. Omdat de huurder de woning daarom toch niet zelf gebruikte, zou hij aan de dames een sleutel van de woning hebben gegeven, opdat zij daar af en toe als logees konden verblijven. De huurder stelde dat hij hier geen vergoeding voor ontving. Ook wist hij niet dat de dames de woning als bordeel gebruikten.
Het oordeel
De kantonrechter maakt korte metten met dit verweer en heeft als volgt geoordeeld:
Er is sprake van verboden onderhuur, want ondanks een wettelijk en contractueel verbod, heeft de huurder - zonder voorafgaande toestemming van de verhuurder - de woning in gebruik gegeven aan derden. Bovendien wordt het gehuurde gebruikt in strijd met de woonruimtebestemming. Het wordt immers bedrijfsmatig als illegaal bordeel gebruikt. Dat de huurder daarvan niet op de hoogte was is niet relevant, dan had hij maar beter toezicht moeten houden. Dit zijn zodanig ernstige tekortkomingen dat ontruiming wordt gerechtvaardigd.
Het komt geregeld voor dat gehuurde woningen, maar ook bedrijfsruimten, op een andere wijze worden gebruikt dan overeengekomen. Indien een verhuurder dat vaststelt (en dit hoeft overigens niet zo pregnant te zijn als in deze casus) dan is het zaak daar voortvarend tegen op te treden. Voorkomen moet worden dat dit te lang wordt gedoogd en dat een huurder daardoor ten onrechte rechten verkrijgt.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met mr. Louis de Boef via 0318 - 52 24 04 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..