Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

WHOA nu ook in Europese Insolventieverordening

Sinds enige jaren bestaat de Europese Insolventieverordening. Kort gezegd regelt die verordening dat de gevolgen van insolventies die in het ene EU-land zijn uitgesproken ook in een ander land worden erkend en kunnen worden uitgevoerd. Al eerder schreven wij over de inwerkingtreding van de WHOA. De WHOA was nog niet opgenomen in de Europese Insolventieverordening, waardoor het risico bestond dat partijen bij grensoverschrijdende rechtsrelaties zich aan de werking van de WHOA zouden kunnen onttrekken. Dit gat is nu wat betreft de EU deels gedicht omdat per 9 januari 2022 de WHOA is toegevoegd aan bijlage A bij de Europese Insolventieverordening.

Door de opname in bijlage A:

  • is de Nederlandse rechter verplicht om aan de hand van de Europese Insolventieverordening te bepalen of hij internationaal bevoegd is een beslissing te nemen omtrent het akkoord. Hij is daartoe bevoegd als het centrum van de voornaamste belangen van de onderneming die het akkoord aanbiedt, in Nederland is gelegen.
  • wordt de beslissing van een Nederlandse rechter om een akkoord verbindend te verklaren, automatisch erkend in andere Europese lidstaten. Behalve een uitzondering: Denemarken.

Wilt u meer weten over de WHOA? Neem dan contact op met mr. Louis de Boef via 0318 - 52 24 04 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.