Gezamenlijk gezag is de norm en éénhoofdig gezag de uitzondering
- Details
- Blog Echtscheiding, Alimentatie en Omgang
- augustus 2020
- mr. C.J.A. Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt
Op 27 maart 2020 heeft de hoogste rechter in Nederland nog maar eens bevestigd dat gezamenlijk gezag de norm is en dat de rechter een grote mate van vrijheid heeft om gezamenlijke gezagsuitoefening op te leggen.
In de betreffende zaak bood de moeder de vader geen opening om betrokken te zijn in het leven van het kind. Er werd daarom een ondertoezichtstelling van het kind uitgesproken, omdat er een onaanvaardbaar risico bestond dat het kind klem of verloren zou raken tussen de ouders, zonder dat er hierin binnen afzienbare tijd verbetering te verwachten viel.
Naar het oordeel van de rechter veronachtzaamde de moeder op grove wijze haar verplichting om de ontwikkeling van de banden tussen het kind en de vader te bevorderen. Volgens de rechter stond vast dat de moeder hierdoor zo duidelijk tegen het belang van het kind handelde, dat het onverantwoord zou zijn als zij als enige het gezag over het kind zou krijgen. De rechter achtte de toekenning van het gezag aan beide ouder verantwoord, ondanks het feit dat er sprake was van een situatie waarin het kind “klem of verloren” dreigde te raken tussen de ouders. Dit met name omdat het kind al onder toezicht was gesteld.
Uit deze uitspraak valt op te maken dat met het toekennen van éénoudergezag - of het niet toekennen van gemeenschappelijk ouderlijk gezag - zeer terughoudend omgegaan moet worden. Indien nodig zal er ter bescherming van het kind een ondertoezichtstelling uitgesproken moeten worden. De gezinsvoogd heeft dan een toezichthoudende functie.
U leest de hele uitspraak hier.
Heeft u vragen hierover of wenst u uw specifieke situatie te bespreken? Neem dan gerust contact op mr. Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt via 0318 – 52 24 04 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..