Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

Vergt beperking van de fiscale aftrekbaarheid voor partneralimentatie een herberekening?

Nu de afbouw van de fiscale aftrek voor partneralimentatie grote gevolgen heeft voor de alimentatieplichtige, is het de vraag of de te betalen partneralimentatie niet opnieuw berekend zou moeten worden. In bepaalde gevallen kan de partneralimentatie niet meer worden betaald.

Alhoewel de gevolgen voor de draagkracht in 2020 nog beperkt zijn door wijzigingen in de tarieven in box 1, gaat het vanaf 2021 tot en met 2023 toch het nodige schelen. In 2023 is de fiscale aftrek partneralimentatie 37,05% ten opzichte van 51,75% in 2019. Indien de alimentatiebetaler een inkomen heeft boven € 68.507,00 bruto, in de hoogste schijf, kan dit in 2023 oplopen.

Met name voor de oude gevallen (die vóór 1 januari 2020 gescheiden zijn of een scheidingsverzoek hebben ingediend) kan dit erg nadelig zijn. De alimentatieplichtige betaalt in dat geval vaak nog twaalf jaar partneralimentatie en kan jarenlang minder belasting aftrekken.  

Wenst u meer informatie over de aftrekbaarheid van de te betalen partneralimentatie? Of wilt u de mogelijkheden onderzoeken tot wijziging van de alimentatie? Onze specialisten helpen u graag verder. U kunt contact opnemen met mr. Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt via 0318 - 52 24 04 of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.