Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

Openstelling op zondag, positie huurder van winkelruimte en ROZ

Door de verruiming van de Winkeltijdenwet kunnen gemeenten zelf beslissen of winkels iedere zondag open mogen zijn.

Dat wordt niet door alle winkeliers, om uiteenlopende redenen, op prijs gesteld. Men zou zeggen, het is een recht en niet een plicht. Echter de keuzevrijheid van winkeliers die huurder zijn, is vaak erg klein. Op de meeste huurcontracten zijn ROZ-voorwaarden van toepassing. In de Algemene Bepalingen 2012 is een “geclausuleerde openstellingsplicht” opgenomen. Indien dit leidt tot een openstellingsplicht op zondag en huurder weigert zijn winkel dan open te stellen, dan kan huurder aan verhuurder een boete verbeuren van € 250,- per dag.

ROZ beveelt partijen dan ook aan om bij contractsluiting in de bijzondere bepalingen van de huurovereenkomst de volgende passage op te nemen:

“Indien de reguliere openingstijden zodanig zijn vastgesteld dat daartoe ook openstelling op één of meerdere zondagen plaatsvindt, kan verhuurder het niet nakomen van openstelling op zondag door huurder niet afdwingen met een direct opeisbare boete, zoals opgenomen in artikel 31, indien de huurder een onderbouwd verzoek heeft gedaan aan verhuurder niet op (alle) zondagen open te kunnen gaan en verhuurder met dat verzoek heeft ingestemd. De verhuurder zal niet op onredelijke gronden deze instemming onthouden.”

Ter vermijding van ieder misverstand. Deze bepaling staat nog niet -standaard- in het recente model van de ROZ.

Indien u hierover nadere informatie wenst kunt u contact opnemen met mr. Louis de Boef (0318 - 52 24 04, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.