Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

Ouderschapsverlof (deels) betaald sinds 2 augustus 2022

Per 2 augustus 2022 zijn de regels omtrent het ouderschapsverlof verruimd. De verruiming van de regels is bedoeld om werkende ouders meer mogelijkheden te geven om zorg en werk te kunnen combineren en eventueel ziekteverzuim vanwege ouderschap, zoals oververmoeidheid en stress, tegen te gaan.

Welke verlofregelingen gelden rond de geboorte van een kind?
In Nederland gelden op dit moment vier afzonderlijke verlofregelingen die betrekking hebben op de geboorte van een kind:

  • zwangerschaps- en bevallingsverlof: dit verlof geldt voor de duur van 16 weken tegen 100% uitbetaling van het salaris voor de moeder van het verwachte kind;
  • geboorteverlof: dit verlof geldt voor één werkweek tegen 100% uitbetaling van het salaris voor de partner van de moeder, ofwel de andere ouder van het kind, op te nemen binnen vier weken na de geboorte van het kind;
  • aanvullend geboorteverlof: dit verlof geldt voor vijf werkweken tegen 70% uitbetaling van het salaris voor de partner van de moeder, ofwel de andere ouder van het kind op te nemen binnen zes maanden na de geboorte van het kind;
  • ouderschapsverlof: dit verlof geldt voor 26 weken en was tot 2 augustus 2022 onbetaald voor beide ouders van het kind.

Wat is er sinds 2 augustus 2022 veranderd?

Per 2 augustus heeft in Nederland iedere werkende ouder met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 werkweken betaald ouderschapsverlof. De ouders kunnen daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Deze 9 weken betaald verlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De overige 17 weken van het ouderschapsverlof, welke tot de achtste verjaardag van het kind mogen worden opgenomen, blijven onbetaald.

Let op: niet het volledige salaris uitgekeerd tijdens 9 weken betaald ouderschapsverlof!

De werkende ouder krijgt niet het volledige salaris uitgekeerd in de 9 werkweken betaald verlof. De werkende ouder heeft minimaal recht op 70% van het normale dagloon, met als maximum 70% van het wettelijke maximumdagloon. Het wettelijke maximumdagloon (op dit moment is dat € 232,90 bruto per dag) is te raadplegen op de website van het UWV via deze link. 

Wilt u meer weten over (ouderschaps)verlof? Neem gerust contact op met mr. Denise Looijen via 0318 - 52 24 04, of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.

Boers Advocaten gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.Niet akkoord? Klik hier voor meer informatie.