Dronken van desinfectiegel?
- Details
- Blog Arbeidsrecht
- februari 2021
- mr. M.C. Evertse
Een chauffeur veroorzaakt een ongeval. De politie stelt ter plaatse vast dat de chauffeur een alcoholpromillage in zijn bloed heeft van 1,77 promille (dit staat gelijk aan 8 tot 14 glazen alcohol). Zijn werkgever verzoekt naar aanleiding van het ongeval om de arbeidsovereenkomst met de chauffeur te beëindigen. Het rijden onder invloed speelt hierbij een belangrijke rol. De chauffeur verklaart tegenover de rechter dat hij geen alcohol had genuttigd, maar dat het promillage alcohol in zijn bloed is ontstaan door overmatig gebruik van desinfectiegel. Houdt dit stand?
Het rijbewijs van de chauffeur is naar aanleiding van het ongeval ingenomen. De werkgever stopt daarop de betaling van het loon, want de chauffeur kan immers zijn werk niet uitvoeren zonder rijbewijs. De chauffeur meldt zich vervolgens ziek. Hij krijgt zijn rijbewijs enige tijd later weer terug, maar met een GFF-aantekening. Hierdoor mag hij niet in Duitsland rijden. De werkgever verzoekt de rechtbank om de arbeidsovereenkomst met de chauffeur te ontbinden omdat hij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door dronken achter het stuur van de vrachtwagen te kruipen.
De chauffeur ontkent te hebben gedronken. Vanwege zijn medische situatie behoort hij tot een risicogroep voor de besmetting met het coronavirus. Vanuit zijn angst voor besmetting heeft hij volgens eigen zeggen op dwangmatige wijze gebruik gemaakt van desinfectiemiddel. Hij desinfecteerde zichzelf iedere vijf tot tien minuten door zijn volledige gezicht (neus, mond, wangen) en handen in te smeren met desinfectiemiddel. Dit middel bevatte 80% alcohol. Het hoge promillage alcohol dat in zijn bloed is gevonden moet wel van het desinfectiemiddel komen. Hem kan derhalve geen verwijt worden gemaakt.
De rechter gaat hier niet in mee. De chauffeur heeft zijn stelling namelijk op geen enkele wijze onderbouwd (bijvoorbeeld door het overleggen van een verklaring van een deskundige). Zonder verdere onderbouwing gaat de rechter er dan ook van uit dat het alcoholpercentage het gevolg is van het nuttigen van alcoholische dranken. Het beschonken besturen van een vrachtwagen is dermate verwijtbaar, dat de rechter oordeelt dat van de werkgever niet gevergd kan worden dat de arbeidsovereenkomst voortduurt. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.
Kanttekening voor de oplettende lezer! De chauffeur had zich ziekgemeld. Normaal gesproken geldt tijdens ziekte een opzegverbod en kan een arbeidsovereenkomst niet zomaar beëindigd worden. De rechter oordeelde dat in dit geval het ontbindingsverzoek geen verband houdt met het opzegverbod tijdens ziekte, omdat niet is gebleken dat het alcoholpromillage (indirect) het gevolg was van de ziekte van de chauffeur.
Wat denkt u, gaat de chauffeur in hoger beroep tegen het vonnis? Wij houden het voor u in de gaten!
De volledige uitspraak leest u hier.