Blog en nieuwste meldingen van Boers Advocaten
hoek

Retentierecht

Recentelijk had de Rechtbank Overijssel (25 februari 2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:757) te beslissen of door een reparateur terecht een beroep gedaan werd op retentierecht, waardoor een auto niet hoefde te worden afgegeven, totdat zijn factuur was betaald.

De Rechtbank wees er terecht op dat een retentierecht een zgn. defensief karakter heeft. Derhalve dient de reparateur rechtmatig de feitelijke macht over de auto hebben verkregen. In deze had de garagehouder -vermoedelijk- zonder toestemming van de latere failliet, de auto bij de failliet weggehaald en beriep zich later jegens de curator op retentierecht.

In een dergelijke situatie gaat een retentierecht niet op. Dit overigens nog daargelaten de rechten van de curator om de auto op grond van artikel 60 lid 2 Faillissementswet op te eisen. Overigens heeft de bewuste schuldeiser dan wel een bijzonder voorrecht op de opbrengst.

Indien u hierover nadere informatie wenst kunt u contact opnemen met mr. Louis de Boef (0318-52 24 04, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Boers Advocaten bij Twitter
Boers Advocaten bij LinkedIn
Boers Advocaten bij Facebook
Schrijf ons een bericht.